TRAP Kickboksmethode

TRAP staat voor Traumasensitief, Regulatie, Assertiviteit en PMT. Hieronder vind je meer informatie over de speerpunten waar onze methode op gebaseerd is:

Trauma Waar kickboksen een heel harde en fysiek veel eisende sport is, vereist een traumasensitieve aanpak voortdurend fijngevoelige en subtiele interventies. Dit vraagt om een ingewikkelde balans, waarbij expertise op het gebied van de sport, trauma en lichaams- en ervaringsgerichte therapeutische interventies essentieel is.


Regulatie Omdat veel mensen met trauma het contact met hun gevoel en lichaam hebben verloren, kan de intensiteit van kickboksen iemand snel buiten zijn Window of Tolerance brengen. Het reguleren van oplopende spanning en het breed beheersen van emotieregulatie vormt daarom een belangrijk onderdeel van de TRAP Kickboksmethode.


Assertiviteit Het gevolg van nare ervaringen rondom (gewelddadig) grensoverschrijdend gedrag kan zijn dat getraumatiseerde mensen vermijdend gedrag aanleren en moeite hebben met ruimte innemen en met het communiceren van wensen en grenzen. Assertief gedrag kan verward worden met agressie. Martial arts (vechtkunst, waar de vechtsport kickboksen een onderdeel van is) biedt mooie kansen om hiermee te oefenen.


PMT Psychomotorische therapie is een behandelvorm voor mensen met psychosociale of psychische problematiek, waarbij op methodische wijze gebruik wordt gemaakt van werkvormen gericht op lichaamsbeleving en het handelen in bewegingssituaties. De psychomotorisch therapeut richt zich op de problematiek die naar voren komt in bewegingsgedrag, lichaamstaal, lichamelijke spanningen, lichaamshouding, lichaamssensaties en lichaamsbeleving. Deze aspecten vormen aandachtspunten in de diagnostiek en dienen als aangrijpingspunt voor de behandeling.