Over Amira en Erik

Wat leuk dat je hier bent! Wij zijn de gezichten achter de studiedag TRAP Kickbokstherapie. Maar wie zijn wij?

Amira woont in Amsterdam en studeert geneeskunde aan de VU. In haar vrije tijd geniet ze van het studentenleven en bokst ze graag. Het organiseren en aanbieden van de studiedagen  samen met Erik is een mooie aanvulling hierop.

Erik

Twee jaar geleden is Erik met zijn vrouw Mariska en hun dochter Noa (2022) verhuisd naar de Veluwe. Hij sport graag en heeft een grote interesse in filmmaken. Zijn nieuwste hobby naast het beoefenen van martial arts is het op de fiets verdwalen in het bos.

 

Ontstaan van TRAP Kickbokstherapie

In 2021 werd Erik benaderd door RTL4. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie (NVPMT) kreeg hij de kans een video over psychomotorische therapie te regisseren en presenteren. Om het vakgebied goed in beeld te brengen, werd gezocht naar iemand die kon helpen een duidelijk beeld te creëren van wat PMT kan betekenen voor iemand. Amira, met haar passie voor kickboksen en ervaringsdeskundigheid, paste perfect in deze rol. Zo ontstond onze eerste ontmoeting.

Na de opnames hadden we steeds vaker contact over onderwerpen of artikelen met betrekking tot vechtsport. We bespraken regelmatig de kansen die kickboksen als middel kan bieden in traumatherapie, maar ook de grote risico's van niet-therapeutische inzet bij een kwetsbare doelgroep. Voor ons beiden enorm interessant om het onderwerp waar we zo intensief mee bezig waren vanuit een ander perspectief te bespreken, zowel voor Amira als ervaringsdeskundige als voor Erik als therapeut.

Vechtsport in de zorg

In 2022 ontstond er vanuit meerdere kanten de vraag om een boksworkshop te geven. We besloten de handen ineen te slaan en ontwikkelden een boksworkshop waarbij we een volledig beeld wilden neerzetten van vechtsport bij trauma. De boksworkshops, o.a. bij de NVPMT en het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim,  werden zeer positief ontvangen. Het bleek echter lastig om een compleet beeld te schetsen in een boksworkshop van een halve dag en daarom hebben we al snel besloten om de studiedag TRAP Kickbokstherapie op te zetten, die inmiddels maandelijks wordt aangeboden.