Amira Yehya

Amira Yehya (2003) is student geneeskunde en ervaringsdeskundige.

Als kind kreeg Amira therapie om beter om te kunnen gaan met vroegkinderlijk trauma. Hoewel de therapie haar hielp de gevolgen te verzachten, bleef ze zich van binnen gespannen voelen.. De enige manier om haar boosheid of frustratie te uiten, was heel hard slaan met een schuimrubber rol die ze voor dat doel gekregen had. Op haar tiende begon ze met boksen.

Boksen als uitlaatklep

Later besefte Amira Yehya dat ze eigenlijk altijd al haar emoties opkropte en bewaarde voor het boksen in plaats van er woorden aan te geven. Gefascineerd door het positieve effect dat boksen op haar had, onderzocht ze voor haar VWO-profielwerkstuk of ze objectief kon aantonen dat boksen stress verlagend werkt (het antwoord was ja). In lijn daarmee heeft ze haar eigen boksinterventie ontwikkeld waar ze ook een documentaire over gemaakt heeft.

Amira benadrukt dat bokstherapie iets anders is dan simpelweg ‘je lekker even afreageren op de bokszak.’

Verschil tussen boksen en bokstherapie

Boksen doe je voor je plezier, bokstherapie doe je om trauma’s te verwerken. Een van de belangrijkste dingen die Amira aan de deelnemers wil meegeven, is hoe belangrijk het is als therapeut te letten op subtiele signalen die cliënten onbewust afgeven. Soms kunnen kleine bewegingen  al heel sterke triggers veroorzaken. Meer lezen van en over Amira?