Erik Jumelet

Erik Jumelet (1989) kwam al op jonge leeftijd in aanraking met martial arts. Jarenlang heeft hij fanatiek aan kickboksen gedaan en dit heeft hem veel gebracht in zijn persoonlijke ontwikkeling. De trainingen werden steeds intensiever en daagden hem voortdurend uit om zijn grenzen te verleggen.

Op een bepaald moment werd de training na een intensieve sessie afgesloten met enkele rustige tai chi-oefeningen. De overweldigende rust en ontspanning die dit bracht, wekte bij Erik een fascinatie op voor de relatie tussen lichaam en geest. Dit leidde tot een persoonlijke ontdekkingsreis binnen een breed spectrum van vechtkunsten en oosterse wijsheid: van yoga tot aikido, en van Muay Thai tot mindfulness en stilte-meditatieweekenden in een klooster.

Van kickboksen naar PMT

Eriks toenemende interesse in de connectie tussen lichaam en geest leidde hem naar de Vrije Universiteit, waar hij bewegingswetenschappen en psychomotorische therapie studeerde. Direct na zijn opleiding is hij aan de slag gegaan als therapeut, waarbij hij natuurlijk zijn expertise in mindfulness en vechtsport naadloos integreerde in zijn aanpak.

Met meer dan tien jaar ervaring in de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, heeft Erik voornamelijk gewerkt met de doelgroep van vroeg jeugdige en/of complexe traumapatiënten. Hij voert zijn werk altijd multidisciplinair uit, waardoor hij, met name door groepsinterventies met professionals uit diverse vakgebieden, een allround behandelaanbod heeft ontwikkeld.

  • “Hang NOOIT zomaar een bokszak op in zorgcontext!” Dit bericht op LinkedIn heeft 230.000 mensen bereikt! Dat laat wel zien hoe relevant dit onderwerp op dit moment is. 
  • Hogeschool Windesheim heeft naar aanleiding van een interview een mooie publicatie gemaakt over misvattingen rondom de vechtkunst: “Ga maar even los op de boksbal” en andere misvattingen over vechtkunst.
  • 'Vechtkunst als kompas' is een tweedelige boekenreeks rondom de inzet van vechtkunst voor therapeuten, coaches en trainers. In het praktijkboek heeft Erik een aandeel geleverd als gastschrijver. Wil je het hele interview lezen? Dat kan hier!
  • Erik is aanwezig geweest bij de podcast over Vaktherapie, je luistert de podcast via Apple of via Spotify.