Wetenschappelijke onderbouwing - TRAP Kickbokstherapie
De missie van TRAP traumasensitieve Kickbokstherapie is het professionaliseren van vechtsport in de zorg. Dit vraagt om multidisciplinaire samenwerking en een integrale benadering, waarbij de driehoek Onderwijs, Ondernemen & Onderzoek centraal staat. Dit doen wij onder andere door een nascholing voor therapeuten met heldere kaders per vakgebied. Daarnaast schrijven wij regelmatig artikelen en leveren we bijdragen aan interviews om laagdrempelig kennis te verspreiden binnen de zorgsector. Ook zijn we actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek.
Wij vinden het ontzettend belangrijk dat traumasensitief handelen en therapeutische interventies binnen de GGZ-context evidence based zijn. Om die reden hebben wij een literatuurbundel gemaakt met daarin de meest relevante wetenschappelijke literatuur. De literatuurbundel is onderdeel van de studiedag TRAP Kickbokstherapie en ontvang je voorafgaand aan de studiedag, zodat je ruimte hebt je hier van te voren in te verdiepen. Op dit moment zijn wij in samenwerking met het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn een wetenschappelijke onderbouwing aan het maken van onze TRAP methode.
Actieve bijdrage van TRAP aan wetenschappelijk onderzoek
De TRAP methode bestaat uit 4 losse fasen, die qua thema goed te onderbouwen zijn vanuit de onderzoeken naar psychomotorische therapie. Er is in het verleden helaas weinig specifiek onderzoek gericht op de effecten van vechtsport op mentale gezondheid. Gelukkig is er in de laatste jaren een positieve trend hier in ontstaan.
Vanwege de voortdurend groeiende bekendheid die TRAP geniet, worden wij met regelmaat benaderd voor interviews en advies, bijvoorbeeld in de vorm van interviews die het wetenschappelijk onderzoek verder helpen.
Ook is TRAP een vast onderdeel in het tweejarige CCC onderzoek: 'Challenge, Change, Confidence'. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Hogeschool InHolland in samenwerking met Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Windesheim. Dit onderzoek richt zich op de effectiviteit van vechtsport bij jongeren die ouders hebben met psychische- en/of verslavingsproblematiek (KOPP/KOV). Waarmee het doel is dat de training aangeboden kan worden in een reguliere vechtschool en niet in een zorgsetting. Naast inhoudelijke input zal TRAP ook betrokken zijn bij de ontwikkeling van een nascholing voor trainers. Hier zal het accent liggen op de extra vaardigheden die een trainer moet bezitten om jongeren naast bokstechnieken ook écht een waardevolle bijdrage om deze jongeren in hun kracht te zetten.