Wetenschappelijke onderbouwing - TRAP Kickbokstherapie

Wij vinden het ontzettend belangrijk dat traumasensitief handelen en therapeutische interventies binnen de GGZ-context evidence based zijn. Om die reden hebben wij een literatuurbundel gemaakt met daarin de meest relevante wetenschappelijke literatuur. De literatuurbundel is onderdeel van de studiedag TRAP Kickbokstherapie en ontvang je voorafgaand aan de studiedag, zodat je ruimte hebt je hier  van te voren in te verdiepen. Twee artikelen willen wij hier al met je delen. 


Bushman (2002)

Dit artikel geeft antwoord op een veelvoorkomende vraag binnen de zorg. Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld emotieregulatieproblematiek of impulsregulatie, wordt vaak voorgesteld om een bokszak op te hangen voor het 'even lekker uitrazen'. Bushman concludeert echter dat dit zonder begeleiding negatieve effecten kan hebben. Het verbetert de stemming niet en kan zelfs een averechts effect hebben. Zijn conclusie is dat niets doen nog beter is dan alleen een bokszak ophangen.

De nadruk ligt op de R in TRAP: Regulatie. Het draait niet simpelweg om dom knallen, maar om begeleide regulatie, bewustwording van spanning en het gebruik van kickboksen om de innerlijke belevingswereld te vergroten. Dit omvat ook het aanleren van verschillende uitingsvormen die passen bij het spanningsniveau. Lees hier meer over de Bushman methodiek.


Bluming (2016) 
Bluming (2016): Marco Bluming heeft een interessant artikel geschreven over de combinatie van vechtsport en psychomotorische therapie. Hoewel het niet specifiek gericht is op trauma, biedt het een waardevol perspectief voor degenen die minder bekend zijn met PMT: Bluming (2016) - In mijn kracht met de ander.: Bluming (2016) - In mijn kracht met de ander.